Koud gerookte zalm
Benodigdheden:
- Zalmzijde
- 200 gram zout
- 80 gram suiker
- BigBoy’s Sunny Salmon
Werkwijze;
Spoel je zalmzijde goed af en dep deze droog met keukenpapier.
Strooi vervolgens de Sunny Salmon rub gelijkmatig over de zalm.
Meng het zout en de suiker in een kom, leg de zalm in een grote schaal of vacuum zak en bedek de zalm volledig met het zout/suiker mengsel.
Zet vervolgens de schaal voor minimaal 36 uur in de koelkast, of sluit de vacuum zak en leg hem in de koelkast voor minimaal 24 uur.
Pak daarna de zalm uit en spoel deze goed af met lauw warm water.
Dep de zalm goed droog. Let op deze moet echt droog zijn!
Vul de csg (cold smoke generator) met beuken mot en zet hem op het stook rooster in de bbq met deksel.
Leg de zalm ‘indirect’ op het grill rooster, dus niet recht boven de csg.
Steek het waxine lichtje aan en doe de deksel er op als je de mot ziet roken en gloeien.
Laat deze rustig op branden, dit duurt ongeveer 10 uur.
Tip: leg de zalm voor het slapen op de bbq zo kan deze de hele nacht lekker roken zonder dat je er omkijken naar hebt.
Haal de zalm na het roken van het grill rooster en leg hem in een schaal in de koelkast en laat hem nog 8 uur rusten.
Snijd de zalm in de lengte richting aan, mes in de richting van de kop naar de staart en snijd richting de buik.
Op deze manier snijdt je vrij “hoge’’ plakjes waardoor je alle smaken mooi in 1 plakje hebt zitten, zowel de hevig gerookte als de minder hevig gerookte zijde.
Eet smakelijk!
Extra tip: Wrap met zalm